Friday, February 15, 2013

Τρόμος στο φιόρο του Λεβάντε


Ευτυχώς που υπάρχει και ο Ολυμπιακός και έχουμε την ευκαιρία να γελάμε και να κάνουμε και κάζο σε μερικούς φίλους. Πάντοτε σε κόσμια πλαίσια με καυστική διάθεση.

Γιατί σε πραγματική κριτική δεν αντέχει κανένας Ολυμπιακός, καμιάς Ελλάδας.

Ο λόγος απλός. Ο λόγος παρόμοιος με της Ελληνικής κρίσης.

Έξω είναι σοβαροί, είναι οργανωμένοι, έχουν κοινή λογική στην καθημερινότητα. Και απλά μαζεύουν τους καρπούς των κόπων τους. Δηλαδή πατάνε το κουμπί από τη μια και βγαίνει η παραγωγή από την άλλη.

Στην Ελλάδα πατάς το κουμπί και βγαίνει μια χοντρή στην καλύτερη. Που μοιάζει με το Μαρινάκη

Ανύπαρκτο πρωτάθλημα, ανύπαρκτη ποδοσφαιρική λογική, ανύπαρκτη προοπτική -άρα κίνητρο και διάθεση για παιχνίδι. Για θέαμα και χαρά. Για πανηγύρι. Που όρεξη για τέτοια πράγματα, τέτοιες εποχές.

Ανύπαρκτο σχέδιο, όραμα που απουσιάζει, ανταγωνισμός που δεν υπάρχει, πρωτάθλημα επιπέδου Αφρικανικής χώρας, με πρωταθλητή "δημόσιο υπάλληλο" που είναι μόνιμος χωρίς κανείς να έχει διάθεση για....μεταρρυθμίσεις. Τι άλλο να σχολιάσεις.

Πας στη χώρα που αυτή τη στιγμή παίζεται το καλύτερο ποδόσφαιρο, διδάσκεται με όρους πανεπιστημιακούς από ανθρώπους αφιερωμένους ψυχή τε και σώματι, που μεταξύ τους ανταγωνίζονται για αξιοπρεπείς εμφανίσεις κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ που μαζί αποτελούν το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Και πας χωρίς κέντρο. Πας χωρίς ακραία μπάκ. Πας χωρίς ψηλούς αμυντικούς. Πας γενικά, με την αλαζονεία του αδαή, του ιθαγενή, του Έλληνα που νομίζει ότι είναι Ιταλός, αλλά είναι Τούρκος και τελευταία, ούτε καν που φτάνει τους Τούρκους σε επίπεδο μεταγραφών.

Έχει τόσο χαμηλώσει ο πήχης, αλλά και ταυτόχρονα οι απαιτήσεις του κοινού (των σκεπτόμενων και μερακλήδων, όχι των χούλιγκανς που διαμαρτύρονται ακόμα και για το χρώμα των παπουτσιών των παικτών) που κανείς δε συνειδητοποιεί ότι ο Αστέρας Τρίπολης είνα δεύτερος στη βαθμολογία, ενώ μέχρι πέρισυ ήταν σε....αφάνεια, λόγω διαφόρων "σκοτεινών" υποθέσεων.

Και ότι στο πρωτάθλημα της....superleague, για την οποία πληρώνεις 60 ευρώ το μήνα στη Nova, συμμετέχει ο.....Πλατανιάς Χανίων, μια ομάδα που μέχρι πρόπερσι δεν υπήρχε στα κατάστιχα.

Τι έπαθε ο Ολυμπιακός? Αυτό που παθαίνει οποιοσδήποτε ζει στο ημίφως, στο οποίο ενίοτε ανάβει και καμιά....λάμπα πυρακτώσεως και ξαφνικά βρεθεί στην εξοχή, στη λιακάδα, σε ένα πάρκο που φυσάει ο καθαρός αέρας και όλα λειτουργούν φυσιολογικά. Δηλαδή απλά βασικά πράγματα.

Όπως το να αγωνίζονται νέοι παίκτες, να υπάρχει σταθερότητα στις τακτικές και τις προπονήσεις, να υπάρχει διαχρονικότητα στους στόχους του συλλόγου, η διοίκηση να περιορίζεται στα διοικητικά της καθήκοντα, το πρωτάθλημα να τηρεί όσο γίνεται ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο, ο κόσμος να πηγαίνει στα γήπεδα για να περάσει καλά, να προάγεται το αθλητικό πνεύμα και η σύνδεση με τον κοινωνικό ιστό, να δημιουργούνται εγκαταστάσεις για τα παιδιά και ούτω καθεξής....

Εμείς ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα και καλό μας κάνει να θυμόμαστε ότι δεν είναι παντού στην Ευρώπη έτσι, ούτε τα προβλήματα της Ελλάδας γενικότερα, είναι προβλήματα της Ευρώπης και το ανάποδο.

Αρκεί να πας μια βόλτα μέχρι το....Λεβάντε, Φλεβάρη μήνα για να το διαπιστώσεις από πρώτο χέρι

Περαστικά σας (κι εμάς μαζί)

No comments: