Monday, February 4, 2013

30 χρόνια πλύση εγκεφάλου


  • Πόσο βλάκας πρέπει να είναι κάποιος ώστε να πιστεύει ότι μπορεί σήμερα να έχει τύχη μια ένοπλη επανάσταση-αντίσταση-διαδήλωση whatever?
  • Πόσο βλάκας πρέπει να είναι κάποιος ώστε να πιστεύει ότι μπορεί σήμερα να έχει τύχη ένα μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, πορείες και επεισόδια και ξύλο με την αστυνομία?
  • Πόσο βλάκας πρέπει να είναι κάποιος που πιστεύει ότι οι συλληφθέντες για τρομοκρατικές πράξεις είναι παιδιά παραστρατημένα και παραμελημένα από τις οικογένειες τους?
  • Πόσο βλάκας πρέπει να είναι κάποιος που πιστεύει ότι για όσα γίνονται στην Ελλάδα φταίει "το παγκοσμιο σύστημα του καπιταλισμού", οι τράπεζες, οι αγορές, το κεφάλαιο κ.ο.κ?
  • Πόσο βλάκας πρέπει να είναι κάποιος που πιστεύει ότι μια κοινωνία μπορεί να λειτουργήσει με αγνές ρομαντικές αναφορές στην ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την από κοινού μοιρασιά του υλικού πλούτου, την αγάπη στον πλησίον, την κατάργηση των διακρίσεων, την ισονομία κ.ο.κ?
  • Πόσο βλάκας πρέπει να είναι κάποιος που επιλέγει να μη βλέπει τι γίνεται μπροστά του, αλλά να πιστεύει τα όσα θα ήθελε να βλέπει μπροστά του αντί για την πραγματικότητα, ζώντας σε μια άλλη παράλληλη πραγματικότητα, όπου το άσπρο είναι μαύρο και το ανάποδο?

Η πόσο απελπισμένος?

Τι άλλο μπορεί κανείς να πεί, να σχολιάσει και να γράψει σήμερα με τόσα που γίνονται, με τέτοιο βομβαρδισμό ειδήσεων και ετερόκλητα παλαβά σχόλια ενός πλήθους που κραυγάζει στο ίντερνετ, βγάζοντας ο καθένας το δικό του προσωπικό κομμάτι της ιστορίας, δίχως λιγάκι αυτοκριτική, λιγάκι προβληματισμό. Λιγάκι μέτρο και λογική, στη χώρα που τα κατοχύρωσε με πατέντα.

Ιδού η παραποίηση της πραγματικότητας, ο αυτισμός, ο στρουθοκαμηλισμός και η ανοησία της Ελληνικής κοινωνίας, όπου για κάθε τι που συμβαίνει, θα έπρεπε ταυτόχρονα να συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο για να "εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης" στην αρένα του Κολοσσαίου, όπου 1+1 δεν κάνει 2 αλλά ενίοτε και 3 και -2, με βάση το σύστημα των εκλογών. Απλή αναλογική, ενισχυμένη, με καπέλο ή χωρίς γραβάτα.

Ιδού ο παραλογισμός και η συστηματική καταπάτηση κάθε ορθής κρίσης, μέσα από ένα μύλο αντιπαραθέσεων χωρίς διέξοδο, από λόγια του αέρα και από πλήρη εκχώρηση των επιλογών και των αποφάσεων σε ένα "αόρατο" -λες- σύστημα εξουσίας. Που έχει και όλη την ευθύνη για το πως θα μας "κάτσει" το άσπρο και το μαύρο κάθε φορά. Και που ενίοτε φταίει για το κατάντημα μας (όταν εμείς δε θέλουμε να φταίμε) και άλλοτε δεν φταίει για την γελοιοποίηση μας (γιατί θέλουμε να φανούμε σοβαροί κάνοντας τον απολογισμό μας).

Με λίγα λόγια δε βγάζεις άκρη ρε παιδί μου. Ότι και να πείς, ότι και να κάνεις.

Θα έπρεπε βέβαια κάποιος να πει το αυτονόητο: Είμαστε οι επιλογές μας.

Και ενώ όλοι αυτοί οι βλάκες που ουρούν στο δημόσιο χώρο (εμείς όλοι, το ανώνυμο πλήθος, οι χειροκροτητές), με τις άναρθρες κατσικοκραυγές τους και τα παραληρήματα στα τηλεοπτικά παράθυρα, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως να κάνουν τις επιλογές τους, να κοιτάξουν το συφέρο τους, να κάνουν την κονόμα τους και να βολέψουν τις κωλάρες τους σε διάφορες "δύσκαμπτες" καταστάσεις, αποδεικνύοντας τα "ευέλικτα" και "επιβιωτικά" ταλέντα τους, όταν τους ζητάς να επιλέξουν το Α ή το Β, παριστάνουν τους δημοκράτες. Τις παρθένες που σκίζονται και ερίζουν "για την κακομεταχείριση των άλλων".

ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ και νούμερα είστε κύριοι

Που αφήνετε την επιλογή "το Χριστό η το Βαραβά", στο Βαραβά. (Ε, ο Βαραβάς τουλάχιστον ήταν ειλικρινής, ήταν τίμιος και παλικάρι. Αν και κλέφτης--άρα εξορισμού αναξιόπιστος στο "αξιόπιστο" σύστημα αξιών της κοινωνίας μας).

Όμως δημοκρατία δε σημαίνει ότι "όλοι χωράνε". Δημοκρατία σημαίνει επιλογές, προτεραιότητες, αποφάσεις, δεσμεύσεις, συνέπεια και πέλεκυς σε όσους επιλέγουν να "τη δούν αλλιώς" τη δουλειά, "για πάρτη τους" και με τον "τρόπο τους τον έτσι, τον πλάγιο".

30 χρόνια πλύσης εγκεφάλου στους ποταμούς της μαλακίας, έχουν κατασκευάσει ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν απλά και λογικά. Και να σχηματίσουν με τη νοημοσύνη τους, απτές ιδέες και κατ επέκταση μια συνεπή στάση ζωής, ίδια απέναντι σε όλους και σε όλα. Δίχως κωλοτούμπες.

30 χρόνια πλύσης εγκεφάλου στους ποταμούς της ανομίας, έχουν κατασκευάσει 20χρονους, που αντί να ζούν τη ζωή τους, να ταξιδεύουν, να γνωρίζουν τον κόσμο, να κάνουν παιδιά και να προοδεύουν, ζώνονται τ άρματα της βίας και των καταπιεσμένων ενστίκτων του αγριότερου περιθωρίου, καί είτε παριστάνουν τους ακροδεξιούς θεματοφύλακες της αρχαίας ελλάδας (αλίμονο μας), ετίε παριστάνουν τους ακροαριστερούς ανατροπείς του σάπιου συστήματος (ξανά-αλίμονο μας).

30 χρόνια πλύσης εγκεφάλου στα στεγανά της βαρβαρότητας (πολιτικής, κοινωνικής, ηθικής, καλλιτεχνικής, κλπ) έχουν φτιάξει μια Ελλάδα που όταν της δείχνεις τη λύση, σου κόβει το δάχτυλο κατηγορώντας σε για....προβληματικό. Που όταν "βγαίνει βόλτα" στις Ευρώπες, ξαφνικά γίνεται νορμάλ, καταλαβαίνει και αξιολογεί τα πάντα, συμπεριφέρεται κόσμια με ειρμό και σύνεση, απαντά σε θετικές ερωτήσεις με θετικό τρόπο. Δίνει λύσεις και βρίσκει διεξόδους.

30 χρόνια πλύσης εγκεφάλου μπορούν να διαγραφούν σε 30 λεπτά.

Αρκεί να το αποφασίσουμε και να πάρουμε την ευθύνη της "γιατρειάς μας", χωρίς καλαμπούρια και "δε βαριέσαι".

Μέχρι τότε, οι Αλέκες και οι αγροτοναυτεργάτες, οι Στουρνάρες και οι φόροι, οι ανευθυνουπεύθυνοι του ΣΔΟΕ και της δικαιοσύνης, οι κατσαπλιάδες των ΜΜΕ και των "ελεύθερων πολιτευμάτων" θα συνεχίζουν τις πλύσεις με κρύο και ζεστό νεράκι....

Μέχρι τελικής πτώσεως. Ναι σας λέω....



1 comment:

Unknown said...

Καταρχάς πολύ ωραίο άρθρο, θα συμφωνήσω απόλυτα πως εδώ που φτάσαμε μια επανάσταση τύπου "βγαίνουμε και τα κάνουμε πουτάνα όλα" δεν έχει κανένα νόημα. Επίσης τα 30 χρόνια που αναφέρεις, είναι και το δημιούργημα μιας νοοτροπίας που όλοι ξέρουμε ποια είναι αυτή και επίσης ξέρουμε(?) πως θα κάνει αλλα 30 να αλλάξει.

Εκει που θα διαφωνήσω είναι όπου λες οτι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι προϊόν των τραπεζών και του λανθασμένου-χτισμένου καπιταλισμού των τελευταίων 30 ετών. Προσοχή, δεν λέω πως φταίνε μόνο "οι κακοί ξένοι", αλλα η κρίση ΔΕΝ ξεκίνησε εδώ, δεν γεννήθηκε εδώ και δεν φταίει η Ελλάδα κυρίως για αυτή αλλα η Αμέρικα (παράγωγα, φούσκες κλπ.)