Friday, March 8, 2013

Τι Κερατέα, τι Σκουριές....


Σήμερα είναι η ημέρα της γυναίκας. Ναι χαιρόμαστε τις γυναίκες μας όσοι έχουμε και όσοι δεν έχετε να τις αγαπάτε και να τις σέβεστε γιατί χωρίς αυτές δεν κάνουμε τίποτα. Θα επανέλθω άλλη στιγμή όμως για τα κορίτσια μας

Προς το παρόν διαβάζω τα τεκταινόμενα στις Σκουριές Χαλκιδικής και θυμήθηκα ένα κείμενο που είχα γράψει το Γενάρη του 2011 με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Κερατέα: Η άλωση της Κερατέας

Ξαναδιάβασα και ξαναθυμήθηκα τα γεγονότα που με είχαν οδηγήσει στην έγγραφη κατάθεση της αγανάκτησης μου μέσω αυτού του μπλογκ. Ήμουν βλέπετε και ο ίδιος παθών. Όμως αυτό δεν έχει σημασία, όσο το τι τελικά συνέβη.

Γνωρίζει κανείς τι συνέβη? Που καταλήξαμε? Γιατί προσωπικά, μετά από "2 χρόνια αγώνα του λαού της Κερατέας" δε βλέπω να έχουμε καταλήξει κάπου. Η μάλλον ξέρω. Μια χαρά θα γίνει ο Χ.Υ.Τ.Υ, απλώς θα γίνει "όταν πρέπει", με τους "όρους" που η δημοτική αρχή θα επιλέξει, έχοντας "ισορροπήσει" τις "αντιδράσεις" των κατοίκων με διάφορα ανταλλάγματα ή ελέω "συμφωνιών" απαραίτητων για την "ανάπτυξη" του τόπου σε "τόσο δύσκολες εποχές".

Έτσι κάνουν πάντα. Έτσι λειτουργεί το καθεστώς.

Κάνουν αναμπουμπούλα, πόλεμο, διχάζουν τον κόσμο, τρομοκρατούν τις κοινωνίες για να διευκολύνουν ή να αποτρέψουν "παράλληλα" συμφέροντα. Δείχνοντας με το δάχτυλο τους -τάχα μου- "αληθινούς φταίχτες". Ενώ οι ίδιοι κρύβονται πίσω από το προπέτασμα καπνού, κάνοντας τις "δουλίτσες" τους.

Στο τέλος της ημέρας όμως, τα πραγματικά συμφέροντα του απλού λαού, το όφελος που θα έχει παραχθεί "εις το όνομα του" ποιό θα είναι? Με στοιχεία, με αριθμούς, με γεγονότα. Τίμια και όμορφα και ξεκάθαρα. Αυτό από που θα το μάθουμε? Ποιός θα μας το πει? Ποιός θα μας ενημερώσει για το πρώτο ή το δεύτερο πλάνο δράσης? Ποιός θα μας ξεκαθαρίσει την πραγματικότητα?

Δίχως να υπονοώ τίποτα απολύτως για κανέναν, απλώς δράττομαι της αφορμής να διερωτηθώ.

Σήμερα, με τόσες αποκαλύψεις περί δημάρχων και δημοτικών αρχών που τσαλαβουτούσαν για χρόνια στην διαφθορά και την παρανομία, προεξέχοντος του κ. Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη, μπορεί κάποιος πολίτης να έχει εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση?

Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία απολύτως.

Έτσι λοιπόν, μετά τη μικρή αυτή περισυλλογή, ξανασκύβω στις εφημερίδες διαβάζοντας για τα γεγονότα στις Σκουριές.

Για τις Σκουριές δεν έχω ιδία αντίληψη, ότι διαβάζω μόνο. Γνωρίζω λοιπόν ότι πριν λίγο καιρό μια ομάδα ανθρώπων έκαψαν μηχανήματα της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στην περιοχή. Ακολούθως, μετά τις έρευνες της αστυνομίας και την καταγραφή από τις κάμερες της εγκατάστασης, τα στοιχεία οδήγησαν προς τα κάπου.

Προφανώς αυτό το "προς τα κάπου" είναι η Ιερισσός, το χωριό στο οποίο πήγαν τα ΜΑΤ για να συλλάβουν κάποια άτομα, φερόμενα ως συμμετέχοντες στους εμπρησμούς.

Αποτέλεσμα? Διαβάστε το κείμενο για την Κερατέα και βρείτε τις ομοιότητες

-Οδοφράγματα και φωτιές
-Χημικά και ξύλο με την αστυνομία
-Καταγγελίες και οδοιπορικό των ΜΜΕ στις "εμπόλεμες περιοχές" με καταγραφές για "αθώα θύματα" (έπεσαν χημικά σε σχολεία κλπ)
-Ένταση στη Βουλή, την ώρα που η εισαγγελική έρευνα είναι σε εξέλιξη
-"Καυτά διλήμματα" που δημοσίως τίθενται από "υπεύθυνους" με θέμα: "Να γίνει η να μη γίνει η επένδυση", "είναι σωστό η δεν είναι σωστό για τον τόπο", "το Α ή το Β"...(όπου "υπεύθυνους" βαλτε: δημάρχους, ενώσεις ξενοδόχων, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους κατοίκων κλπ)

Δεν ξέρω για εσάς αλλά το "πακέτο" είναι παρόμοιο. Για να μην πω "ίδιας κοπής".

Θα ήθελα πραγματικά να θέσω ορισμένα ερωτήματα που μου έρχονται στο μυαλό.

1. Καταρχήν, πως είναι δυνατό να γίνονται (η να μη γίνονται) επενδύσεις χωρίς τη συννενόηση-συγκατάθεση-αποδοχή της τοπικής κοινωνίας? Είναι ποτέ δυνατόν να έρθει απρόσκλητος κάποιος να εγκατασταθεί εκεί που δεν τον θέλουν?

2. Αν οι επενδύσεις αυτές είναι οφέλιμες τελικα, τόσο για την τοπική όσο και για την ευρύτερη οικονομία, γιατί ΠΟΤΕ δεν ενημερωνόμαστε και για την "άλλη πλευρά της συμφωνίας", δηλαδή τα οφέλη? Αλλά μια ζωή ασχολούμαστε με το "τι κακό θα πάθουν οι κάτοικοι"? Δεν υπάρχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη οικονομία? Τότε πως εγκρίνεται μια επένδυση που έχει μονάχα κόστος? Αυτό δε συνεπάγεται κατ' επέκταση "απώλεια ψήφων"?

3. Υπάρχει πουθενά στο κόσμο κάποια εταιρεία που να προβεί σε αρχικές επενδύσεις ή εκμετάλλευση αν ΔΕΝ υπάρχει εγγυημένο σταθερό πλαίσιο ώστε να αποδώσει κέρδη η επένδυση? Είναι δηλαδή ποτέ δυνατό να πάνε να φτιάξουν ΧΥΤΑ στην Κερατέα ή Εξορύξεις στις Σκουριές, χωρίς προηγουμένως να έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ να λειτουργήσει "το μαγαζί"? Είναι ποτέ δυνατό μια σοβαρή εταιρεία να φτιάξει "αυθαίρετο" η να επενδύσει με το φόβο νομικών κυρώσεων?

4. Στην περίπτωση που οι διαβεβαιώσεις αυτές έχουν παρασχεθεί ΕΡΗΜΗΝ των τοπικών παραγόντων (όπως ισχυρίζονται κάποιοι)  το πρόβλημα είναι των εταιρειών που θέλουν να βάλουν λεφτά και να "κονομήσουν" λεφτά ή στο ότι οι αποφάσεις κάθε κλιμακίου διοίκησης είναι "αυτόνομες" και -υποτίθεται- δεν προκύπτουν μέσα από διαφανείς συζητήσεις στα πλαίσια της λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού? Στην περίπτωση αυτή γιατί δε γίνονται καταγγελίες για διαφθορά, αμέλεια, ελλιπή ενημέρωση, παράνομες αποφάσεις κλπ στα εντεταλμένα όργανα του κράτους? Είναι ποτέ δυνατόν με λίγα λόγια "να μη γνωρίζει" ο δήμαρχος τις αποφάσεις του περιφερειάρχη-του νομάρχη-του υπουργού κλπ? Δεν κοινοποιείται η αλληλογραφία στους ενδιαφερόμενους?

5.Πως είναι δυνατό τελικά ρε παιδιά, πίσω από το παλκοσένικο της δημοσιότητας να τα ξέρετε και να τα έχετε όλα συμφωνημένα, και την ώρα που χρειάζεται να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις σας και οι κατά νόμο υποχρεώσεις σας, να πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα των ΜΜΕ και να αρχίζει το γαϊτανάκι και τα παρατράγουδα? Οι πύρινες δηλώσεις και οι διαδηλώσεις, τα έκτροπα και οι παρεξηγήσεις? Τα επεισόδια στα οποία πάντα η αστυνομία και το κράτος είναι οι "επιβάλλοντες τη χούντα και την καταστολή" ενώ ο "λαός και η τοπική κοινωνία" (πόσοι είναι?) να "αντιστέκονται ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους"?

Όχι δεν είμαι με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού, όπως δεν είμαι με τα εργοστάσια και τους ΧΥΤΑ.
Όμως δεν είμαι και με όσους κλείνουν δρόμους, κάνουν επεισόδια, προκαλούν αντάρτικα και δημιουργούν εμφυλιοπολεμικά σκηνικά.

Είμαι με το δίκαιο και θέλω να μαθαίνω ΑΚΡΙΒΩΣ τι παίζεται. Με ίσες αποστάσεις. Ώστε να μπορώ να βγάλω τα συμπεράσματα μου Ο ΙΔΙΟΣ και όχι καθ' υπόδειξη.

Το δικαίωμα της ορθής και καθαρής πληροφόρησης διεκδικώ. Και ξαναρωτώ:

Τελικά στην Κερατέα και στις Σκουριές ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ?

Τελικά "συμφέρει" να γίνουν οι εκάστοτε επενδύσεις ή δε "συμφέρει"?

Γιατί αν αποκαλυφθεί ότι "συμφέρει" αλλά στο βωμό πολιτικών επιδιώξεων υποκινούνται "αντιδράσεις", που τελικά στο σύνολο τους "αποθαρρύνουν" τη δημιουργία υγιούς επενδυτικού κλίματος που τόσο χρειάζεται η χρεοκοπημένη Ελλάδα μας...

ΤΟΤΕ όχι ελπίδες για νέες θέσεις εργασίας δεν έχουμε, αλλά ούτε για επιβίωση στους επόμενους μήνες....

No comments: