Monday, October 29, 2012

Το σύστημα καταρρέει


Τα όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες, μόνο ένα πράγμα δείχνουν.*

Ένα σύστημα σε πανικό, ένα κράτος σε διάλυση, μια κοινωνία που προσπαθεί να αντιληφθεί προς τα που κινείται "η σωτηρία", ώστε να την ακολουθήσει. Μάταια όμως.

Αυτή τη στιγμή, ο συνεκτικός ιστός του συστήματος, εκλίππει. Δεν υπάρχει πια. Ποιό ήταν το δίχτυ που κρατούσε μαζί, όλα τα ετερόκλητα και ετερόφωτα κομμάτια του πάζλ, που σήμερα το καθένα κινείται ανεμπόδιστα, συμβάλλοντας στο χάος?

Μα το φτηνό χρήμα. Τα κονέ. Τα κοινά συμφέροντα. Οι λόγοι για τους οποίους οι τυχόν "διαφορές" αμβλύνονταν, όταν επρόκειτο για την "ανάπτυξη" και την "πρόοδο" του συστήματος.

Η κόλλα που κρατούσε τις διάφορες κοινωνικές ομάδες ενωμένες στην ίδια τύχη, ήταν τα κάθε λογής και σημαντικότητας μικρά ή μεγάλα προνόμια. Το περιθώριο "ωφέλειας", στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης με το εκάστοτε παρακλάδι του ανώνυμου, τυφλού και πανταχού παρόντος σύστηματος νομής και ελέγχου της εξουσίας.

Σήμερα το μωσαϊκό αυτό αποσυντίθεται, γίνεται κομμάτια.

Δυστυχώς, η ένταση και η φωτιά της πίεσης που δεχόμαστε από την Ευρώπη, ακόμα δεν αρκεί ώστε να "λιώσουν" τα κομμάτια και να αναμιχθούν, δημιουργώντας ενδεχομένως καινούργια κράματα. Άρα να παραχθούν νέα αιτήματα, νέες φιλοδοξίες, νέες στρατηγικές. Να φανεί ποιοί και πως θα αδράξουν την επόμενη ημέρα. Να δούμε τελικά ποιό το μίγμα της επικράτησης. Οι συσχετισμοί

Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε την αποσάθρωση, τα τμήματα που ξεκολλούν από το σύνολο στην τύχη και καταρρίπτονται με κρότο στο σκληρό τσιμέντο της πραγματικότητας. Πολλές οι αδράνειες στην Ελλάδα, μικρή η ευελιξία, πολύ άκαμπτο το σύστημα, και για το λόγο αυτό πολύ εύθραυστο.

Τελείωσαν τα λεφτά, τελείωσε και η "πολιτική" στην Ελλάδα. Ευτυχώς θα πω εγώ, καιρός ήταν.

Καιρός ήταν να διαλυθεί αυτό το μαύρο και ανήθικο καθεστώς μαφιόζικης διακυβέρνησης και να χυθεί άπλετο φως, έστω και επιλεκτικά, έστω και κατά σύμπτωση, στις σκοτεινές βιβλιοθήκες που κρύβονται τα βρωμερά μυστικά της μεταπολίτευσης.

Καιρός είναι με λίγα λόγια, να αποχαιρετήσουμε τον τρόπο που ζούσαμε, επικοινωνούσαμε και ονειρευόμασταν. Όμως καιρός είναι να σκεφτούμε και τι θέλουμε για το μέλλον. Εμείς οι ίδιοι, προσωπικά. Όχι όσοι ενεργούν "στο όνομα του λαού", δηλαδή εξ ονόματος μας.

Ας είμαστε σε εγρήγορση. Πολλά θα δούμε και ακόμα περισσότερα θα μάθουμε. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

* Λίστα Λαγκάρντ και Βαξεβάνης, βία σε βάρος των διαδηλωτών και δηλώσεις Δένδια μετά τη δημοσίευση στην Guardian, αποπομπή δημοσιογράφων--Μανδραβέλη και σήμερα των συντελεστών πρωινής εκπομπής της ΈΡΤ,  αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις μεταξύ των ιεραρχών της εκκλησίας, αλλολοσυγκρουόμενες δηλώσεις μεταξύ των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, επιθέσεις χάκερ στο Υπουργείο Οικονομικών την 28η Οκτωβρίου....και πολλά άλλα.....

No comments: