Sunday, October 2, 2011

Παναθηναϊκός: Η επόμενη μέρα της σημερινής…νύχτας


http://www.overlap.gr/?p=11299

Του αναγνώστη Μάρκου!!

Παρότι εδώ και αρκετό καιρό αναλωνόμαστε να παρακολουθούμε μια αμφιβόλου ποιότητας ειδησεογραφία, είναι σαφές στους σκεπτόμενους ανθρώπους, ότι ο Παναθηναϊκός σε αυτή τη φάση της ιστορίας του, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του.

Σε αυτές θα θέλαμε να εστιάσουμε, προσπαθώντας να κατευθύνουμε το ρεύμα της σκέψης των φιλάθλων στη θετική και δημιουργική πλευρά του ποδοσφαίρου. Έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό -κυρίως- επίπεδο, που μοιραία αποτελεί «φάρο» και μονόδρομο για τους συλλόγους που επιθυμούν να αναβαθμιστούν και να διαδραματίζουν ισότιμο ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα.

Επιστροφή στις ρίζες και ανανέωση

Οι ομάδες με μεγάλη ιστορία (στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, υπερ-εκατοντάχρονη) οφείλουν να παραδειγματίζονται από τα διδάγματα της και να ανανεώνουν τις καταβολές τους. Ως γνωστόν, αν δε γνωρίζεις το παρελθόν σου, και την ταυτότητα σου, δε μπορείς να ορίσεις τους μελλοντικούς σου στόχους αποτελεσματικά. Αυτό, κατά την άποψη μας, συνεπάγεται ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σχέση της ομάδας με την πόλη της Αθήνας, τόπο που γεννήθηκε και μεγαλούργησε ο σύλλογος. Επίσης ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα στην καλλιέργεια των σχέσεων με τους αθλητές που έχουν δοξάσει τον Παναθηναϊκό. Τέλος ότι η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και των επιτευγμάτων της ομάδας, θα πρέπει να περάσει σε πρώτο πλάνο επικοινωνίας

Καλλιέργεια ιδιαίτερης ταυτότητας

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ανακαλύψει ξανά την ταυτότητα του. Την κουλτούρα και την αυθεντικότητα της παρουσίας του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα «ανταγωνιστικά» του πλεονεκτήματα, που τον κάνουν ξεχωριστό, διαφορετικό και ιδιαίτερο ως οντότητα και δράση.
Δεν αρκεί να μιλάμε μονάχα για την ιστορία μιας ομάδας, τα τρόπαια και τα σύμβολα της. Χρειάζεται να αξιοποιούμε τις αξίες, τα ιδανικά και τα αθλητικά ιδεώδη που μας κληροδότησε. Το αγωνιστικό και κοινωνικό προφίλ που χαρακτηρίζει τις επιθυμίες της διοίκησης και των φιλάθλων του σωματείου. Τις ποδοσφαιρικές αρετές που συναρπάζουν τις «πράσινες» καρδιές.
Σε ένα περιβάλλον απόλυτα ρευστό, η σταθερότητα και η μακροχρόνια προσήλωση σε στόχους αντιπροσωπευτικούς της «μοναδικής» ποιότητας του, είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για την επιβίωση και την ανάπτυξη ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Επένδυση σε ποδοσφαιρικό κεφάλαιο

Παρότι είθισται στην Ελλάδα, η διοίκηση δίνει τον τόνο και το ρυθμό στις ποδοσφαιρικές αποφάσεις, η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι είναι σημαντικό να γίνεται διαχωρισμός των λειτουργιών ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα. Αυτό κατά την άποψη μας σημαίνει ότι, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να επενδύσει σε ποδοσφαιρικό κεφάλαιο πρωτίστως και όχι σε μετοχικό. Με λίγα λόγια να αναδομήσει εκ βάθρων τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΠΑΕ, προσλαμβάνοντας το κατάλληλο προσωπικό και δίνοντας το κατάλληλο πλάνο σε βάθος χρόνου, στον κατάλληλο χώρο, ώστε να χτιστεί το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας με κάθετη φιλοσοφία. Δηλαδή από τις ακαδημίες, μέχρι την πρώτη ομάδα, με τρόπο ενιαίο και συναφή. Ο ρόλος της διοίκησης είναι να δίνει γενικές κατευθύνσεις και όχι ειδικές. Αντίθετα, ο ρόλος του τεχνικού επιτελείου που πρέπει να απαρτίζει το ποδοσφαιρικό τμήμα, είναι να δίνει επιμέρους οδηγίες για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ομάδας

Υποδομές και χρήματα

Ο Παναθηναϊκός είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα, με πραγματικά άρτιες και πλήρεις προπονητικές εγκαταστάσεις. Η Παιανία, είναι στολίδι για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και μοχλός επίτευξης αγωνιστικού πλεονεκτήματος και ανάδειξης νέων αθλητών. Όμως η μεγάλη πληγή (μειονέκτημα) παραμένει η απουσία ιδιόκτητου ή αποκλειστικής χρήσης, ποδοσφαιρικών προδιαγραφών, γηπέδου. Όχι μόνο γιατί χάνονται δυνητικοί πόροι, για τη λειτουργία της εταιρείας, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει «κέντρο αναφοράς» για την αειφόρο καλλιέργεια της κουλτούρας, την εδραίωση της νοοτροπίας και την ενίσχυση της ταυτότητας της ομάδας. Επίσης γιατί χωρίς αυτό, δεν υπάρχει δημιουργία και τόνωση αμφίδρομων «σχέσεων» με το περιβάλλον και τους φίλους του σωματείου. Χωρίς την αλληλεπίδραση και την αλληλεξάρτηση, που συνεπάγεται η υλική (και όχι μόνο η φαντασιακή) επαφή, η ποδοσφαιρική εμπειρία παραμένει υποτονική και «απομακρυσμένη».

Ποδοσφαιρική ανάπτυξη

Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, δεν είναι μονοδιάστατοι αναφορικά με την επένδυση σε παίκτες από τις ακαδημίες τους. Αν αυτό ήταν κάποτε κραταιά φιλοσοφία, διότι αποσκοπούσε στην ταύτιση του κοινού με τους ομοεθνείς ποδοσφαιριστές (και τη δημιουργία ειδώλων), σήμερα που η τηλεόραση μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθούμε όλα τα πρωταθλήματα με ευκολία, το κοινό έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Η σωστή αναλογία εγχώριων και ξένων παικτών στην εντεκάδα, είναι η απάντηση, που θα δώσει ερεθίσματα στους φιλάθλους αλλά και θα αναβαθμίσει την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παράγει μια ομάδα. Αναγκαία στοιχεία λοιπόν είναι αφενός η εμπιστοσύνη στους νέους, αλλά και το σοβαρό scouting στην «περιοχή ευθύνης» του Παναθηναϊκού, που είναι τα Βαλκάνια και η Νότια-Ανατολική Ευρώπη. Η άποψη μας είναι ότι, χρειάζεται ένα περισσότερο επικεντρωμένο δίκτυο ανταποκριτών, με στόχο την ανάδειξη του συλλόγου ως «υπερδύναμης» στη συγκέντρωση ταλέντων και την καλλιέργεια τους με στόχο τη μεταπώληση και την αξιοποίηση. Όπως κάνει η Πόρτο.

Συμπέρασμα

Οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα της ιστορίας του Παναθηναϊκού, είναι πολύ σημαντικές, γιατί αγγίζουν θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης του.
Πιστεύουμε ότι ιδανικά θα πρέπει να φιλτραριστούν μέσα από την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού-αθλητικού σχεδίου, που στόχο θα έχει την δυναμική παρουσία της «πράσινης» ποδοσφαιρικής και αθλητικής οντότητας στο τοπικό και Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργανισμού, με προσήλωση στη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση της ποιότητας του θεάματος και των σχέσεων με το περιβάλλον. Οι μεγάλες ομάδες, δεν είναι μόνο όσες πετυχαίνουν πολλά γκολ στα καρέ των αντιπάλων τους, αλλά και όσες αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους, στην ιστορία του αθλήματος μέσα από τη θετική και παραγωγική τους συνεισφορά. Η επόμενη ημέρα του Παναθηναϊκού, θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι και καλύτερη, για το σύνολο του Ελληνικού ποδοσφαίρου

No comments: