Wednesday, February 9, 2011

Τίνα φύγε


Ο λόγος που αντιπαθώ τη Μπιρμπίλη είναι διττός
Αφενός είναι η προσωπική μου εμπάθεια, απέναντι στο πρόσωπο και τις ενέργειες της (ίσως γιατί μου θυμίζει πολύ την κατ' όνομα προϊσταμένη μου). Αφετέρου γιατί στο μυαλό μου αντιπροσωπεύει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.
Πάμε από την αρχή -έτσι κι αλλιώς, κανένα δεν προσπαθώ να πείσω για το δίκιο μου, όμως έχω επιχειρήματα, θα παραδεχτείτε.
Η Μπιρμπίλη είναι μια άσχημη γυναίκα.
 Έχει ένα πρόσωπο με πολλές γωνίες, άσχημο χαμόγελο, μεγάλο μέτωπο, αδιευκρίνιστης ποιότητας ξανθό μαλλί και δεν ξέρει να ντύνεται. 
Οι εκφράσεις και η ομιλία της είναι ακαθόριστου ύφους και χροιάς και δεν είναι καθόλου επικοινωνιακή. Ανακοινώνει, δε συζητά. 
Ξεροκέφαλος άνθρωπος με πολύ συγκεκριμένα πεδία δράσης και σπουδών (στα οποία όμως διαθέτει τα εχέγγυα-για να μη γίνομαι άδικος), με προσωπική σχέση με μέλος της οικογένειας Παπανδρέου (αν δεν απατώμαι ήταν φιλενάδα του), βρέθηκε κάποια στιγμή ως προτεινόμενη από το think tank του Γιωργάκη, να αναλάβει ένα υπουργείο, πάνω σε θέματα που υποτίθεται πως γνωρίζει. Και αποδέχτηκε
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η γυναίκα δεν κολλάει πουθενά, στη μορφή που έχει σήμερα το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο γιατί είναι εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας, αλλά γιατί η όλη της προσωπικότητα δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα του χώρου και φυσικά του υπουργείου της
Άρα πέρα από την υποκειμενική μου αντιπάθεια, και τους αναπόφευκτους συνειρμούς που κάνω με την   -επίσης άσχημη και ξυλάγγουρο- προϊσταμένη μου, η Μπιρμπίλη είναι και γενικότερα "περίεργη" περίπτωση πολιτικού παράγοντα
Θα με ρωτήσετε, μα καλά το να φέρνεις καινά δαιμόνια στην πολιτική σκηνή είναι κακό?
Ίσα ίσα που ο Γιωργάκης από μόνος του, είναι ένα καινούργιο φρούτο (θεωρητικά).
Με ευρωπαϊκή επίστρωση κουλτούρας, για να καλύψει τη βαθιά αμερικάνικη πλευρά του.
Όχι δεν είναι κακό να εισάγεις νέα πρόσωπα, νέες αντιλήψεις και νοοτροπίες -αντιθέτως
Όμως είναι πολύ κακό να προσπαθείς να επιβάλεις πρότυπα, γραμμές πολιτικής, τάσεις και διάλογο, χρησιμοποιώντας λάθος ανθρώπους, σε λάθος χώρους και σε λάθος περιστάσεις.
Η απόπειρα να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία του υπουργείου, και να ανταποκρίνεται σε διεθνή και ευρωπαϊκά νομοθετήματα και οδηγίες, είναι ευπρόσδεκτη.
Η απόπειρα όμως να αλλάξεις μέσα σε 1 χρόνο, θέματα και καταστάσεις που επικρατούν μισό αιώνα, ε είναι αν μη τι άλλο, αφελής. Χρειάζεται προσαρμογή. Και γνώση
Και εκνευρίζομαι γιατί η Μπιρμπίλη, έρχεται από το πουθενά, με ένα στύλ ελιτίστικο και σνόμπ, αποστασιοποιημένη, εκπροσωπώντας (θεωρητικά) το νέο "φωτισμένο" και "λόγιο" πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης, για να νομοθετήσει.
Και έχει καταφέρει να τσακωθεί με τη μισή Βουλή, ενώ απέναντι στην κοινωνία παραμένει ψυχρή και αδιάφορη, για θέματα που είναι πραγματικά ψύλλου πήδημα, όπως τα ενεργειακά πιστοποιητικά για τις πολυκατοικίες, χωρίς τα οποία δε θα μπορούν πλέον να γίνονται αγοραπωλησίες. 
Και ρωτώ. Γιατί δεν το εφαρμόζετε αυτό το μέτρο σε νεόκτιστες οικοδομές κυρία υπουργέ? 
Θα ψάξει ο ποιος (?) τον ποιο διαχειριστή που (κατά το νόμο) είναι υπεύθυνος, για κτίρια του 1950, για να κάνει ποια μελέτη και να πληρώσει ποια χρήματα, για να πάρει ένα (ανούσιο) πιστοποιητικό?
Μόνο και μόνο για να εισπράξετε ένα τέλος και να ταλαιπωρήσετε τον κόσμο και τις υπηρεσίες του υπουργείου σας (ενεργειακοί επιθεωρητές)? Σε δουλειά να βρισκόμαστε?
Εδώ χάνετε τεράστια έργα και σοβαρές επενδύσεις για αστείους λόγους (βλέπε Αστακό) και εσείς ασχολείστε να δείξετε ότι κάνετε έργο, λες και διοικείτε κάποιο ελβετικό καντόνι?
Η Μπιρμπίλη, ανήκει σε μία συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, και αυτό είναι το πιο σοβαρό, που θέλω να θίξω με αυτό το κείμενο.
Την κατηγορία των μη εχόντων επαφή με την πραγματικότητα γύρω τους. 
Που καταφέρνουν να βλέπουν μέχρι τα τζάμια του γραφείου τους, είτε γιατί είναι ανεπαρκείς για παραπέρα, είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει, είτε γιατί "μια δουλειά κάνουν κι αυτοί", είτε γιατί είναι βύσματα κάποιων άλλων και κάνουν "αρπαχτή" διαφόρων ειδών (οικονομική, πολιτική, καριέρας κλπ)
Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων απαντάται σε πολλές εκδόσεις στη ζωή μας
Για παράδειγμα οι κυρίες των Βορείων Προαστίων που ζητούν παντεσπάνι για τους μετανάστες της Πατησίων. Ενώ δεν έχουμε ούτε ψωμί. Τα καβαλημένα 20 χρονα που κρατάνε ακριβά αξεσουάρ και περιφέρονται ανέμελα με τα πορτοφόλια των γονιών τους σε διάφορα μαγαζιά και κλάμπ. Ενώ δεν έχουμε λεφτά για σούπερμάρκετ. Οι "επαναστάτες" του κώλου, των Ηνωμένων Ανεύθυνων Αριστερών παρατάξεων, που νομίζουν ότι ξεσηκώνοντας αντάρτικα, πάνε κόντρα στο καπιταλιστικό κατεστημένο. Ενώ και οι ίδιοι είναι υπο-προϊόντα του. Οι οδηγοί που, ενώ κινείσαι σε ένα στενό ορεινό δρομάκι με αντίθετα διερχόμενες νταλίκες, επιμένουν να κολλάνε 50 πόντους από τον προφυλακτήρα σου. Ενώ δεν υπάρχει χώρος να περάσουν έτσι κι αλλιώς, με το γκρεμό δίπλα τους. Και ένα σωρό άλλοι.
Όταν όμως συζητάμε για πολιτικούς που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα γύρω τους, τότε έχουμε ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα. Και εκεί ζορίζομαι προσωπικά εγώ
Γιατί, άντε και, τη στρυφνή και ελάχιστου σεξουαλικού αποθέματος εμπειριών (κατά πως φαίνεται) μούρη της Τίνας την αντέχω.
Όμως τις σαχλαμάρες που κάνει, αυτή και οι όμοιοι της σε νοοτροπία και κοσμοθεωρία, υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (βλέπε επίσης τον κόμη Γερουλάνο, που φοβάσαι ότι αν τον αγγίξεις θα αφήσεις δαχτυλιά στο μεταξωτό του κουστουμάκι) δεν τις υποφέρω. Και είναι ντροπή
Είναι ντροπή σαν κυβέρνηση να έχεις να αντιμετωπίσεις καθημερινά, σοβαρά θέματα και να διαθέτεις στις τάξεις σου άτομα τόσο "κουκουρούκου", για να το πω λαϊκά, σώνει και καλά επειδή πρέπει να υπάρχουν οι θέσεις τους στο οργανόγραμμα και να δικαιολογούνται οι μισθοί και οι δημόσιοι λειτουργοί στη δούλεψη τους. Έλεος πιά!
Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει! Εδώ καράβια χάνονται και η Μπιρμπίλη (ως σύμβολο πια) χτενίζεται
Αυτό δεν είναι φαινόμενο "ανυπακοής" μέσα στην κυβέρνηση μας? Η αδυναμία συνειδητοποίησης της πραγματικότητας και προσαρμογής σε αυτή, δεν είναι σκάνδαλο? Να λέει ο ένας ότι "μαζί τα φάγαμε" και να ζητάει η άλλη 10 στρέμματα για τις εκτάσεις natura, ενώ κανένας έλεγχος ποτέ δεν υπήρξε για την αυθαίρετη δόμηση, και άρα τι είχαμε, τι χάσαμε?
Να λέει ο ένας "λεφτά υπάρχουν" και η άλλη να κλείνει τα λιγνιτεργοστάσια της ΔΕΗ, αυξάνοντας το τελικό κόστος κατανάλωσης για τους πολίτες, για να προεισπράξει τέλη "πράσινης" ενέργειας που ΘΑ χρηματοδοτήσουν νέα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, μέσω εναλλακτικών πηγών, που ΘΑ γίνουν ΚΑΠΟΤΕ?
Τίνα, φύγε. Αν σου έχει μείνει λίγη αξιοπρέπεια, σου προτείνω να υποβάλλεις σήμερα κιόλας την παραίτηση σου.
Αν μη τι άλλο, θα γλυτώσεις τα γιαούρτια. 
Εκτός αν και αυτά σου ξινίζουν και σου μυρίζουν.


No comments: