Wednesday, March 7, 2012

Η επανάσταση της ελληνικής πατάτας


Παρότι οι δυνάμεις της αριστεράς στην Ελλάδα, θέλησαν να επιβάλλουν σχεδόν, τη δημιουργία μιας "αραβικής άνοιξης" που θα ανέτρεπε το "κατεστημένο" και θα έδινε τροφή για τα καλύτερα "επαναστατικά" τους όνειρα, η αλλαγή ήρθε από κάπου αλλού.
Απο πού? Από τη χώρα της απλής κοινής λογικής. Απο την ίδια την Ελληνική επαρχία (την αθάνατη που λένε κάποιοι)
Εντάξει, δεν θέλω να αναλωθώ σε μια υπερβολική ανάγνωση του φαινομένου. Θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί δίπλα στο αρχικό κίνημα των αγανακτισμένων (προτού εκφυλιστεί από μόνο του) ως μια ατόφια και αυθεντική λαϊκή έκφραση. Δηλαδή τι πιο απλό? Ποιό πειστικότερο δημοψήφισμα θα μπορούσαμε να έχουμε παράξει?
Το μήνυμα του κινήματος της πατάτας τσακίζει κόκκαλα: "Το φαγητόμας έχει γίνει πλέον ακριβό, και αυτό πρέπει να αλλάξει". Και άλλαξε. Μονομιάς. Με τον πιο εύκολο τρόπο-εργαλείο που δείχνει το δρόμο και για μελλοντικές ανάλογες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών
Το εργαλείο λέγεται ίντερνετ και κοινωνική δικτύωση. Κατ' αντιστοιχία με την "αραβική άνοιξη", ανέμακτο το αποτέλεσμα όμως. Και φανερό! Τα μέσα λένε σήμερα, πως η κίνηση αυτή, της παράκαμψης των μεσαζόντων και της απευθείας διάθεσης, ήδη έριξε τις τιμές στις λαχαναγορές κατά 20%!
Θαύμα! Διότι φυσικά, δε γίνεται να πάρουν όλοι φτηνή πατάτα. Δεν είναι πρακτικά εφικτό. Το παράπλευρο όφελος όμως ήδη ξεκίνησε να απλώνεται σε κάθε γειτονιά. Και οι καταναλωτές απαιτούν ανάλογες τιμές, έμαθαν να απαιτούν, γιατί ξέρουν τώρα ότι υπάρχει η δυνατότητα
Θα με ρωτήσετε, τώρα ξύπνησε ο Έλληνας? Άφησε το τσατ και τα γκομενιλίκια στο facebook (κοινωνική δικτύωση στα Ελληνικά σημαίνει είτε ψάχνω γκόμενα/γκόμενο, είτε βρίσκω τρόπο να δείξω πόσο και-γαμω-τα-ατομα είμαι) και σκέφτηκε πως να χρησιμοποιήσει τα οφέλη του ίντερνετ στο εμπορικό του σκέλος? Θα πω ότι είναι μια καλή αρχή
Η επανάσταση της ελληνικής πατάτας, δεν βρίσκεται στην πατάτα. Το θέμα δεν είναι να βρούμε τη χαμηλότερη τιμή στην πατάτα, σε τελική ανάλυση. Η επανάσταση βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κόσμος κινητοποιήθηκε, οργανώθηκε και ενήργησε χωρίς πατρονάρισμα, χωρίς ταυτότητα, χωρίς κραυγές "ιδεολογίας" (αυτή μας μάρανε) αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, έτσι ώστε να κερδίσει την πρόσβαση, με ίσους όρους και να επιβάλλει την ορθή λειτουργία των κανόνων της ελεύθερης αγοράς.
Μεσάζοντες είναι και οι φαρμακοποιοί. Μεσάζοντες είναι και τα σούπερ μάρκετ. Μεσάζοντες είναι και τα εμπορικά καταστήματα. Μεσάζοντες είναι όλοι όσοι βάζουν καπέλο στις τιμές, που ξεπερνά το λογικό και ηθικό κέρδος. Και το κάνουν γιατί δεν υπάρχει έλεγχος
Και έλεγχος δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν απαιτήσεις. Αλλά και γιατί (εδώ μπαίνει το κίνημα της πατάτας) δεν υπήρχαν εναλλακτικές που θα οδηγούσαν σε "άνοιγμα" της αγοράς, και σταδιακά θα επέφεραν και την πτώση των τιμών.
Χαμηλές τιμές υπάρχουν λόγω της παγκοσμιοποίησης. Δείτε τα κινέζικα ρούχα και τα κινέζικα προϊόντα. Ασυναγώνιστα σε τιμές. Κανείς δε μπορεί να τους χτυπήσει στο φτηνό. Οι χαμηλές τιμές προσφέρονται ελεύθερα στην αγορά, τόσο για τον παραγωγό, όσο και για τον καταναλωτή, αρκεί να λειτουργεί η ελεύθερη (χωρίς κανένα παρεμβατισμό) προσφορά και ζήτηση
Στην Ελλάδα γιατί έχουμε παντού υψηλές τιμές? Πρώτον γιατί τα περισσότερα προϊόντα είναι εισαγόμενα, επειδή κανείς δεν ασχολείται να τα παράγει και να τα προσφέρει στους Έλληνες σε ανταγωνιστικές τιμές (αν σε φορολογεί το κράτος σου με 45% την ίδια στιγμή που κάνει τα στραβά μάτια ή υπογράφει σκανδαλώδεις διακρατικές συμφωνίες με τους Κινέζους, ποιός σε χαντακώνει?)
Δεύτερον γιατί οι υπηρεσίες ελέγχονται από τα συνδικάτα και τις συντεχνίες που δημιουργούν μόχλευση κρατώντας τις τιμές ψηλά, μέσω του ελέγχου της προσφοράς, ασχέτως του αν υπάρχει μικρή η χαμηλή ζήτηση. Αυτό λέγεται καρτέλ ή αλλιώς άτυπη (μαφιόζικη) συμφωνία κυρίων για τις τιμές. Οι συντεχνίες και τα συνδικάτα έχουν καταφέρει μέσω της οργάνωσης τους (είναι ομάδες πίεσης) να κατοχυρωθούν νομοθετικά μέσα από κανάλια διαπλοκής και αλληλεξάρτησης με τη Βουλή.
Σκεφτείτε αύριο, να ερχόντουσταν στην πλατεία της πόλης σας Βούλγαροι, Ιταλοί, Πορτογάλλοι, Ρώσοι, Κύπριοι, Παπούα ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, οδοντίατροι ή γιατροί ή κτηνίατροι ή φαρμακοποιοί, η οποίοι θα σας προσέφεραν ένα πλήρες τσεκάπ (παθολογική εξέταση με λήψη αρτηριακής πίεσης, καρδιογράφημα, ακρόαση κλπ) με 5 ευρώ το άτομο. Φτηνά γενόσημα φάρμακα με τις ίδιες ιδιότητες ή μάγια ή δεν ξέρω γω τι, που θα σας έλυναν το πρόβλημα. Σκεφτείτε στην πλατεία να ερχόντουσταν δικηγόροι, φοροτέχνες, λογιστές από κάθε χώρα, δεν ξέρω με ποιόν τρόπο, αλλά να σας έδιναν φτηνές υπηρεσίες. Θα έκλειναν η δεν θα έκλειναν οι συντεχνίες. Η θα προσαρμόζονταν φτιάχνοντας την ποιότητα, την εξυπηρέτηση, και τη λειτουργία τους με βάση τα καινούργια δεδομένα που θα είχαν δημιουργηθεί?
Μα με ποιόν άλλον τρόπο θα αλλάξει η κατάσταση εάν εμείς οι ίδιοι δεν ζητήσουμε και δεν ψάξουμε τρόπους να κάνουμε τη ζωή μας απλούστερη?
Τη μαγική λέξη την έχουν ανακαλύψει και στο κράτος. Για άλλους λόγους φυσικά. Τη λένε fast track!
Γιατί και οι ίδιοι ξέρουν πως δε γίνεται να τα βάλει κάποιος με το τέρας της γραφειοκρατίας! Και έτσι τι σκέφτηκαν? Να την παρακάμψουμε!
Και αυτό είναι το ουσιώδες, το μήνυμα, το απόσταγμα που πρέπει να κρατήσουμε από την πατάτα. Την παράκαμψη. Τη λειτουργία. Την πρόσβαση.
Αυτό σημαίνει δημοκρατία, έτσι δεν είναι? Να υπάρχει ισότητα και ισονομία για όλους. Ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ανθρώπων και αγαθών! Τι άλλο σημαίνει?
Και σε ακόμα καλύτερες συνθήκες, να παρεμβαίνει το κράτος ώστε να ρυθμίζει τις υποθέσεις της αγοράς, που δημιουργούν στρεβλώσεις στα παραπάνω, υπέρ του κοινού συμφέροντος
Στην Ελλάδα, το κράτος παρεμβαίνει υπέρ των στρεβλώσεων!!!Υπέρ των μειοψηφιών
Δε χρειάζεται απόδειξη αυτό, το βλέπετε μόνοι σας!! Σε κάθε τομέα!
Γι αυτό και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο, να πέφτει το κόστος εργασίας, να διανύουμε το 5ο έτος της ύφεσης, και μόλις φέτος καταγράφεται αποπληθωρισμός! Δηλαδή δεν πέφτουν οι τιμές με τίποτα, με καμία κυβέρνηση (κυριολεκτικά)
Τι λοιπόν πρέπει να γίνει?
Κατά τη γνώμη μου να σπάσουν τα καρτέλ στο χώρο των τροφίμων (αλλά και σε άλλους τομείς), μέσα από οργανωμένες δράσεις και δεύτερον να δωθούν επιχειρηματικά κίνητρα στον παραγωγό, ώστε να δημιουργηθούν οι ισορροπίες που απέτυχαν να επικρατήσουν την εποχή των συνεταιρισμών, ξανά από την αρχή.
Η επανάσταση της ελληνικής πατάτας, θα πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για να αφυπνιστούν και οι τελευταίοι αγαθοί συμπολίτες μας
Ναι, ακόμα και στην κρίση, υπάρχουν τρόποι να επιβιώσουμε. Ακόμα και μέσα από συλλογικές δράσεις που δεν φανταζόμασταν πως θα συμμετείχαμε
Ας ελπίσουμε να εξαπλωθεί και να φέρει οφέλη στην καθημερινότητα όλων μας


No comments: