Thursday, February 16, 2012

Δεσμευθείτε ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα, ως κοινωνία


Σήμερα το πρωί είδα το άρθρο αυτό σε γνωστή οικονομική σελίδα
Είναι το ρεζουμέ, η ουσία, των όσων ζητεί η Ευρώπη από την Ελλάδα, σχετικά με το καινούργιο δάνειο
"Δεσμευθείτε ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα, ως κοινωνία, ότι θα εφαρμόσετε όσα ζητούμε, ώστε να εκταμιεύσουμε τα 130+ δισεκατομμύρια ευρώ που θα σας δώσουν χρόνο, να κάνετε ριζικές μεταρρυθμίσεις"
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως δυστυχώς τέτοια δέσμευση δε δύναται να δωθεί. Εντελώς ειλικρινά και τίμια, αν κάποιος Έλληνας πολιτικός είναι έντιμος, ειλικρινής και τίμιος, εννοώ, και μπορεί να δηλώσει ευθαρσώς την αλήθεια αυτή
Φυσικά, δε συμφέρει την Ελλάδα να πει αυτή την αλήθεια (για μια ακόμη φορά)
Δεν την συμφέρει διότι -κακά τα ψέματα- αν δεν πάρει τα λεφτά τα δανεικά, θα βουτήξει στην ανυποληψία, σε καθημερινό επίπεδο, μια ώρα αρχύτερα. Και δυστυχώς λύσεις για τα χειρότερα δεν υπάρχουν. Μα εδώ λύσεις για τα -λιγο πριν τα χειρότερα- δεν βρίσκονται, πόσο μάλλον για τις καταστροφές που έπονται, από τυχόν "ατύχημα"
Με τα ψέματα μπορείς ποτέ να προκρίνεις τις αλήθειες και τις αναγκαιότητες? Ρωτώ
Όμως το βαθύτερο πρόβλημα που βρίσκεται στο γιατί δε μπορούμε να δεσμευτούμε ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα, ως κοινωνία, ότι θα αλλάξουμε, δε μπορεί να απαντηθεί από οικονομολόγους.
Οι οικονομολόγοι, και οι πολιτικοί που χρειάζεται να συνδιαλέγονται μαζί τους, ζητούν στοιχεία, απαντήσεις, ρεαλισμό, δεδομένα και αλήθειες ψυχρές λογιστικές "εδώ και τώρα".
Πως να τους εξηγήσεις, ότι το μόρφωμα που χτίζεται από την απαρχή του νέου Ελληνικού κράτους (μετά την επανάσταση του 1821) δεν επιτρέπει διαφορετικές επιλογές, γιατί έχει φτιαχτεί "στραβά" (σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη) απο άκρη σε άρκη
Ας το δούμε λίγο αναλυτικότερα.
Καταρχήν είναι δεδομένο πως αντιβαίνει τις Συνταγματικές διατάξεις, τόσο η προσωρινή κυβέρνηση Παπαδήμου, όσο και η μορφή του δεύτερου Μνημονίου, έτσι όπως συζητείται.
Είναι ενάντια σε κάθε λογική, δημοκρατική και κοινωνική, το να διαπραγματεύεται μια υβριδική κυβέρνηση, με την Ε.Ε για ζητήματα τα οποία δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί εφόσον δεν διαθέτει την τυπική νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα.
Είναι εκτός κάθε δημοκρατικού και συνταγματικού θεσμού, να τίθενται όπως τίθενται ζητήματα εκβιαστικά από μεριάς Ε.Ε που αφορούν θεμελιώδη ζητήματα ενός κράτους μέλους, όπως η εσωτερική του διακυβέρνηση, η οικονομική του πολιτική, το βιοτικό του επίπεδο και ένα σωρό άλλα ουσιώδη ζητήματα. Αποτελεί βεβήλωση της κρατικής κυριαρχίας, της αρχής της αυτοδιάθεσης, το ίδιο το σύνταγμα της Ευρώπης που αποτελεί χαλαρή πολιτική ένωση--μια ομοσπονδία κρατών με κοινά συμφέροντα (υποτίθεται)
Από τη στιγμή λοιπόν που ζούμε σε "ειδικές και έκτακτες συνθήκες", το πιο σωστό και δίκαιο θα ήταν -καλώς η κακώς έτσι επιβάλλει το πολίτευμα που έχουμε αποδεχτεί- να προσφύγουμε άμεσα σε εκλογές ή δημοψήφισμα ή τελικά οτιδήποτε θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελληνική κοινωνία να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και προς τα που πρέπει να πάει.
Αυτό, αυτομάτως θα έκλεινε τα στόματα όλων όσων εσκεμμένα ανάβουν φωτιές προς τη μία η την άλλη κατεύθυνση και παρατείνουν το μαρτύριο της σταγόνας για τον Ελληνικό λαό.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε το λαϊκό φρόνημα και το λαϊκό συναίσθημα, εγκαλόντας τον καθε Σόιμπλε που μας κρατά (του έχουμε επιτρέψει) από τα παπάρια
Δυστυχώς οι υπόλοιποι Έλληνες πολιτικοί, που δε μπορούν να παράξουν εναλλακτικές λύσεις και να προκρίνουν αποτελεσματικα και βιώσιμα συστήματα διαχείρισης του "πριν" και του "μετά" της χρεοκοπίας μας, και άρα να δώσουν όραμα και ελπίδα στην κοινωνία, δε μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αποτυχαίνουν εδώ και τόσα χρόνια. Τώρα θα επιτύχουν?
Πόσο μάλλον ο "μπροστινός" Παπαδήμος, το "φερέγγυο πρόσωπο", που ας μην ξεχνάμε, πάλι μας επέβαλαν οι ξένοι να κάνουμε πρωθυπουργό, μετά την δημόσια γελοιοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου (άλλο είχε δίκιο για το δημοψήφισμα--μόνο που καθυστέρησε 2 χρόνια, και το ανακοίνωσε όταν ήδη ήταν πολύ αργά)
Αφού λοιπόν δε μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να δείξουν πως "κάνουν ότι μπορούν" σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.
Που ούτε αυτό το καταφέρνουν. Διότι δεν το ξέρουν και δεν το κατέχουν σα δεξιότητα. Είναι άσχετοι και ανεπαρκείς. Είναι δουλοπρεπείς και ανήθικοι. Δεν έχουν μέσα τους φιλότιμο. Δεν είναι πατριώτες
Άντε όμως πως γίνεται συμφωνία και τελικά πείθονται οι Ευρωπαίοι, ότι η Ελλάδα και το Ελληνικό πολτικό σύστημα και η Ελληνική κοινωνία δεσμεύονται όλοι με μια φωνή, πως θα "συμμορφωθούν" και άρα θα εγγυηθούν ότι θα ξεπληρώσουν κάποτε τα δάνεια. Και ότι θα "αλλάξουν"
Στην πράξη, στην πραγματικότητα, είναι εφικτό να εφαρμοστούν όσα ζητούνται, μέσα σε τόσο δραματικές με μέγεθος και επείγοντα χαρακτήρα, συνθήκες? Εσείς τι λέτε?
Χτές ένα ζευγάρι εργαζόμενων (στον ΟΕΚ που καταργείται), απειλούσε να τερματίσει τη ζωή του.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα παιδί με προβλήματα υγείας, και μετακόμισαν απο την Πρέβεζα στην Αθήνα ώστε να είναι κοντά στους κατάλληλους γιατρούς. Τώρα που -έτσι ξαφνικά- αποφασίστηκε πως "πρέπει" να κλείσει ο ΟΕΚ, αυτοί οι τραγικοί γονείς τι θα απογίνουν? Πως αυτό το κατεστραμμένο κράτος θα στηρίξει τους απολυμένους εργαζόμενους? Με ποιές υποδομές θα αντισταθμίσει το κόστος που δημιουργείται? Το ανθρώπινο, το κοινωνικό, το οικονομικό, το πολιτικό (το βάζω τελευταίο) κόστος?
Να ο πρώτος λόγος που δε γίνεται να δεσμευτεί η χώρα, το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία.
Δεν υπάρχουν υποδομές και συστήματα τέτοια, που να μπορέσουν να απορροφήσουν το κόστος των μέτρων. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει κάποιος αυτό? Κατά τη γνώμη μου όχι δεν είναι δύσκολο. Είναι στοιχειώδες να μπορείς να συνδέσεις την αιτία με το αποτέλεσμα.
Μόνο και μόνο να δεί κανείς, πόσα κονδύλια ΕΣΠΑ μένουν αναξιοποίητα αρκεί.
Μόνο και μόνο να δει κάποιος το 20% της ανεργίας, αρκεί.
Μόνο και μόνο να δει κάποιος στην τηλεόραση, το κέντρο της Αθήνας να ξανακαίγεται, αρκεί. Για όνομα του θεού! Έχουμε χάσει το αυτονόητο!
Όταν μια κοινωνία δεν αστυνομεύεται, όταν κάθε έννοια δημόσιου χώρου βανδαλίζεται και βιάζεται συστηματικά, όταν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται πουθενά, όταν η κοινή λογική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υποκαθίσταται από κορώνες ακραίων στοιχείων και συμφέροντα της κάθε είδους μικρο-μαφίας, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να ζητάς από μια χώρα, ένα πολιτικό σύστημα, μια κοινωνία, να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει πράγματα που δεν εφαρμόζονται λόγω της ίδιας της παρούσας κατάστασης? Πόυ έχει δομηθεί μέσα από μακρόχρονες ιστορικές αναγκαιότητες και διεργασίες?
Όχι βέβαια
Και τι πρέπει να γίνει τότε?
Μα εδώ χρειάζονται ρε παιδιά οι πολιτικοί. Που υποτίθεται πως διαπραγματεύονται για τα δάνεια. Εδώ χρειάζονται να επικοινωνήσουν την πραγματικότητα και να δεσμευτούν οι ίδιοι υπεύθυνα πως κάποια πράγματα μπορούν η δε μπορούν να γίνουν!
Και αυτοί λένε συνεχώς ψέματα. Μέσα και έξω. Γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν. Λένε ψέματα πως θα κάνουν μεταρρυθμίσεις. Δε μπορούν.
Γιατί δε μπορούν?. Γιατί η κοινωνία δεν θέλει. Και τι θέλει η κοινωνία? Δεν ξέρω, ας τη ρωτήσουμε! Αυτό σημαίνει δημοκρατία! Αυτό σημαίνει λαϊκή νομιμοποίηση!
Αν βγεί ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ και δηλώσει μέσω των προγραμματικών του εξαγγελιών, όσα περιλαμβάνει το μνημόνιο. Και αν δεσμευτεί να τα εφαρμόσει. Πόσες ψήφους λέτε να πάρει?
Εγώ πιστεύω καμμία απολύτως! Ξέρετε εσείς κάποιον άνθρωπο που να θέλει να φτωχύνει ξαφνικά? Να χάνει σπίτι, εργασία, ανέσεις, επειδή κάποιος άγνωστος λόγος "εθνικού συμφέροντος" προέκυψε?
Κανείς δεν το θέλει!!Κανείς δεν το δέχεται!!
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΣ, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ
Αυτό πως λέγεται? Σας ρωτώ
Ας κοιτάξουμε λοιπόν την πραγματικότητα κατάματα.
Εφόσον ζούμε σε οικονομική δικτατορία, όποιος και να βγεί, θα είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τα ανεφάρμοστα στο βαθμό που έχει τις "άκρες" μέσα στην κοινωνία. Δηλαδή ελάχιστα ως καθόλου. Ωφελώντας "τους δικούς του". Έτσι δε γινόταν μέχρι σήμερα στην τελική? Αυτός είναι ο Ελληνικός τρόπος διάχυσης της εξουσίας από την κορυφή προς τα κάτω. Παραδοσιακά. Λόγω κουλτούρας. Λόγω παιδείας. Λόγω ιδιοσυγκρασίας και ιστορίας. Λόγω επιλογής. Λόγω απουσίας εναλλακτικών λειτουργικών επιλογών.
 Άρα οι εκλογές θα εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και  μόνο προσωπικές και συντεχνιακές φιλοδοξίες και όχι το γενικό συμφέρον
ΕΓΩ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ: ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ Η ΧΩΡΑ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ, ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ---ΕΦΕΞΗΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ (αυτή θέλουμε όμως? πάλι πρέπει να ρωτήσουμε το λαό!!Και πρέπει να τον ρωτήσουμε, γιατί μόνο ο λαός θα πρέπει να αποφασίζει)
Αν εφαρμόζονταν οι νόμοι, ο πρύτανης που παρέδωσε τη Νομική στους κουκουλοφόρους θα έπρεπε να έχει ξηλωθεί από το αξίωμα του και να λογοδοτεί γονυπετής για την ελλειμματικότητα του.
Το ίδιο ο ακατανόμαστος και γελοίος Παπουτσής, θα έπρεπε να έχει εξοριστεί στην άγονη γραμμή, για πάντα, χωρίς δικαίωμα εκλέγεσθαι για το υπόλοιπο της ζωής του. Γιατί αυτοί οι δύο είναι υπεύθυνοι ο καθένας στο κομμάτι του, για το αίσχος των τελευταίων ημερών.
Θα έπρεπε σήμερα (αν εφαρμόζονταν οι νόμοι) να έχουν ξηλωθεί όλα τα επίορκα λαμόγια των εφοριών, των τελωνείων, των ελεγκτικών μηχανισμών, της δημόσιας τάξης, της δικαιοσύνης, των υπουργείων, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και όλων των παραγόντων που αποδεδειγμένα ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ με διάφορους τρόπους, την ορθή λειτουργία και τη νομιμότητα των θεσμών που υπηρετούν.
Θα έπρεπε σήμερα να έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί, όλοι οι υπεύθυνοι για τα δεκάδες πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σκάνδαλα που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην απαξίωση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, ο καθένας με τον τρόπο του. Ευχαρίστως δίνω 100 ευρώ το μήνα, για όσο χρειαστεί, ώστε να χτιστεί μια καινούργια φυλακή, και να μπουν αυτοί όλοι εκεί μέσα. Για εγκλήματα κατά της χώρας
Κι όμως, όλοι οι παραπάνω που κατέχουν ακόμα "τα πόστα" και "τα κονέ" τριγυρνούν ελεύθεροι και "διαπραγματεύονται"
ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΠΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, και άρα στα παπάρια τους, αν η γιαγιά παίρνει 300 ευρώ σύνταξη ή ο νέος 440 καθαρά από έναν εργοδότη που αν δεν του κάτσεις για πίπα, σε διώχνει εύκολα την επόμενη μέρα, χωρίς συνέπειες
Ας φτιάξουμε εμείς πρώτα, μια χώρα, ένα πολιτικό σύστημα, μια κοινωνία που να λειτουργεί και μετά τα λέμε. Για να λειτουργούν και να υπάρχουν αυτά όλα, προαπαιτείται η τήρηση και ο σεβασμός των νόμων.
Όλα τα υπόλοιπα ΕΠΟΝΤΑΙ

No comments: