Thursday, December 16, 2010

Τα εμπόδια του επιχειρείν στην Ελλάδα


Σήμερα θα βάλω μια εικόνα, διότι όπως λένε, ισούται με χίλιες λέξεις
Στην εικόνα αυτή φαίνεται ξεκάθαρα, ποιοι είναι οι λόγοι που οι ξένοι επενδυτές ΔΕΝ έρχονται στην Ελλάδα μας
Ας τελειώσουν τα ψέματα και οι φρούδες ελπίδες, και τα μυθεύματα που χάφτουμε αμάσητα από τα ΜΜΕ
Με τέτοιους δείκτες, δεν είναι να απορεί κάποιος που τόσα χρόνια έχει στερέψει η εγχώρια αλλά και ξένη  επιχειρηματική δραστηριότητα
Είναι φανερό ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο αποτελεί η δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού με 27,2 %, ακολουθεί η διαφθορά με 14%, οι περιορισμοί των κανόνων εργασίας με 12% και στη συνέχεια με ισοδύναμα ποσοστά η πολιτική αστάθεια και οι φορολογικοί κανονισμοί (11,5 % και οι δύο παράγοντες). Τέλος η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (ναι, το τραπεζικό σύστημα) καταλαμβάνει το 10% του προβλήματος! Αν είναι δυνατόν!
Πάμε να τα δούμε με απλή λογική ένα προς ένα:

  • Κρατικός μηχανισμός. Ε αυτό νομίζω είναι αυτονόητο για τον καθένα. Τεράστιο και δισεπίλυτο πρόβλημα, με προεκτάσεις σε κουλτούρα, συντεχνιακά και κομματικά συμφέροντα καθώς επίσης και το ίδιο το πολίτευμα. Ένα απέραντο patchwork οργανισμών, διατάξεων, κανόνων και νόμων, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, που όμοιο του μόνο στο Βυζάντιο έχει ξαναδημιουργηθεί. Τα χαρακτηριστικά του κρατικού μηχανισμού, είναι τα εξής ένα : Το χάος. Είναι λοιπόν σαφές ότι όποιος δεν έχει το "χάρτη" για να ελιχθεί διαμέσου του χάους αυτού (που καθημερινά μεγαλώνει, όσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ώστε να εξυπηρετείται πάνω απ όλα ο Ελληνικό λαός, όπως προβλέπει το Σύνταγμα) πάει χαμένος. Εδώ ας σκεφτούμε όλοι την έκταση των διαφόρων σκανδάλων διαπλοκής. Από τη Σήμενς μέχρι το Βατοπαίδι και τα υποβρύχια...Ο κρατικός μηχανισμός, έτσι όπως είναι σήμερα, ένα πράγμα και μόνο εξυπηρετεί. Το νόμιμο νταβατζιλίκι, με αμφίπλευρες απολαβές. Τίποτα παραπάνω. Τα υπόλοιπα είναι τρίχες. Αν προσέξετε καλά, πάρα πολλοί παράγοντες του κράτους, μέσα και πέριξ αυτού, συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Του "μεσάζοντα"
  • Διαφθορά. Το ανέλυσα και παραπάνω λιγάκι, είναι κι αυτό προφανές. Δείξε μου ποιος ΔΕ λαδώνεται να χαρώ. Αν θες να κάνεις "τη δουλειά σου", από ένα δίπλωμα οδήγησης, μέχρι μια συνταγή του ΙΚΑ, "υπάρχει τρόπος". Με το αζημίωτο φυσικά. Βλέπετε, το σύστημα, έχει προβλέψει για όλα. Το νόμιμο τρόπο (που όμως είναι επίπονος και γεμάτος εμπόδια κάθε είδους, και σε αυτόν εμπεριέχεται και η προσωπικότητα κάθε δημοσίου υπαλλήλου..) και τον πλάγιο τρόπο εξυπηρέτησης, που είναι εύκολος, άμεσος και αποτελεσματικός για τον καθένα ενδιαφερόμενο, έχοντας πολλά πρόσωπα και πολλές εκδοχές. Να θυμίσω απλά, ότι αυτό το σύστημα διαπλοκής και εξυπηρέτησης, το χειριζόταν η Μαφία στην Αμερική του μεσοπολέμου, και είναι και σήμερα ένας από τους λόγους επικράτησης και επιβίωσης της...Κάντε τις συγκρίσεις. Ο νόμος είναι με το μέρος του μαφιόζου πάντοτε, για τα μάτια του κόσμου όμως, ενίοτε, γίνονται και μερικές "ψειριστικές" για να δικαιολογείται και ο ρόλος του δημόσιου λειτουργού, που "πιάνει τον κακό"....
  • Περιορισμοί των κανόνων εργασίας. Εδώ έχουμε θέμα τεράστιο, και είμαι σίγουρος ότι λίγοι το περιμέναμε, να αποτελεί τόσο μεγάλο εμπόδιο. Κι όμως, όλη αυτή η κουβέντα για τα "κλειστά επαγγέλματα" και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτό το κομμάτι αφορά. Γιατί και στα εργασιακά, είμαστε ένα μπάχαλο. Ο λόγος είναι και εδώ σαφής. Οι "μεσάζοντες" συνδικαλιστές και εργατοπατέρες, ενίοτε εκπροσωπούμενοι από διάφορες κομματικές αποχρώσεις, που διαχρονικά "υπέρ του λαϊκού συμφέροντος", διαπραγματεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων με τους εργοδότες. Καταφέρνοντας τελικά, να περιχαρακώνουν νοσηρές καταστάσεις που συμπληρώνουν τα ρουσφέτια που είπαμε παραπάνω, με τεράστια κομμάτια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να βρίσκονται σε καθεστώς ανελαστικής και αντιπαραγωγικής νοοτροπίας. Σίγουρα και η αρχική πρόθεση είναι για καλό και προς το συμφέρον του εργαζόμενου να υπάρχουν κανόνες και θεσμοί που θα υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία. Όμως εμείς έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Αν το δούμε από την πλευρά του εργοδότη (δηλαδή του επενδυτή που με τόση λατρεία καλούμε να επενδύσει στην Ελλάδα) υπάρχει τεράστιο κόστος. Όχι μόνο οικονομικό, αλλά και ποιοτικό. Θα ήθελε κανείς να βάλει κεφάλαια σε μια χώρα, που κάθε λίγο και λιγάκι η Α.Π καλεί για "ανυπακοή και εξέγερση" τους εργάτες, και τη μισή σαιζόν οι εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εταιρείας είναι κλειστά? Και η Α το ρόλο της παίζει,  μη γελιόμαστε. Ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο που επίσης η Μαφία στο Σικάγο κατείχε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και μετά...Τελικά ποιος ζημιώνεται? Μα φυσικά οι εργαζόμενοι. Γιατί χάνουν θέσεις εργασίας, αλλά και γιατί οι διαπραγματεύσεις δε γίνονται στην πραγματικότητα για τα δικαιώματα τους, αλλά για τα προνόμια των λίγων που τους εκπροσωπούν, με αντάλλαγμα εργασιακά "ξεροκόμματα". Μην ξεχνάμε την παγκόσμια συγκυρία. Η Κίνα και η Ινδία (καθώς επίσης και οι πέριξ Βαλκανικές χώρες συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας) έχουν ελάχιστα εργατικά κόστη, και στρώνουν χαλιά στους επενδυτές....λέτε να είναι αφελείς?
  • Πολιτική αστάθεια. Πως αλλιώς να το πεις, ότι οι Έλληνες είναι εκλογομανείς και οι πολιτικοί τους είναι για γέλια και για κλάματα, μονίμως μεταξύ του τεράστιου εγωϊσμού τους, και της εξυπηρέτησης του "ψηφοφόρου-πελάτη" τους? Είναι ποτέ δυνατόν να έρθει σοβαρή εταιρεία στη χώρα μας, όταν κάθε τσαρλατάνος που θέλει να εκλεγεί ή εκλέγεται ζητά "μίζα" από αυτή την εταιρεία, για να διευκολύνει τη διείσδυση της στα ελληνικά "χωράφια"? Η άλλες παροχές και ρουσφέτια? Είναι ποτέ δυνατόν να αλλάζουν οι διαθέσεις των ψηφοφόρων κάθε 4 χρόνια, και από Δεξιά να ψηφίζουν Αριστερά και μετά Κέντρο? Δηλαδή μέσα σε μια 4ετία τι μπορεί να αλλάξει τόσο δραματικά? Τίποτα δεν αλλάζει ρε παιδιά, απλά είμαστε χαζοί και αφελείς, νομίζοντας ότι το πολιτικό σύστημα έχει λύσεις και προτάσεις. Άλλαξε ο Μανωλιός λένε στα χωριά...Σοβαρολογώντας πάντως, καμία εταιρεία δεν επενδύει σε χώρες με πολιτική σταθερότητα μπανανίας...και ας μην ξεχνάμε ότι πολιτική σταθερότητα σημαίνει, σταθερό νομικό και νομοθετικό πλαίσιο, συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, νόμοι και πολιτικές στα δημόσια οικονομικά, στα εργασιακά, στις αγορές, στην ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και ιδεών, συνεπής εξωτερική πολιτική και εξοπλισμοί, σταθερό περιβάλλον σε υγεία και παιδεία και ένα σωρό άλλα πράγματα...Εσείς θα βάζατε λεφτά σε ένα μαγαζί που κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει διακόσμηση, απολύει και προσλαμβάνει διευθυντές ενώ το εργατικό του δυναμικό πίνει καφέ, σήμερα κάνει εκπτώσεις και αύριο πουλάει πιο ακριβά από τον ανταγωνισμό, δεν κόβει ποτέ αποδείξεις, αλλά ο υπεύθυνος σου κλείνει πονηρά το μάτι αν αγοράζεις κάτω από τον πάγκο, το προϊόν του δεν έχει σταθερή ποιότητα, έχει βιτρίνα λουσάτη και τα εργαστήρια του στην πίσω μεριά είναι γεμάτα αράχνες και βρωμιά??? Και πάνω απ όλα, όταν πηγαίνετε να πληρωθείτε, σας ζητάνε συνέχεια αναβολή της πίστωσης, καινούργια κεφάλαια, διευκολύνσεις και χάρες, ενώ ξέρετε ότι δεν πουλάνε ούτε στους τυφλούς?
  • Φορολογικοί κανονισμοί. Το επίσημο δηλαδή μονοπώλιο τοκογλυφίας. Με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, έχουν ανακαλύψει τρόπους να φορολογούν....το τίποτα! Σε φορολογούν όταν παράγεις, όταν δεν παράγεις, όταν αποδίδεις ΦΠΑ και όταν δεν αποδίδεις ΦΠΑ, όταν είσαι ζωντανός και μετά θάνατον, αν έχεις σπίτι και αυτοκίνητο ή αν δεν έχει τίποτα απολύτως....Για κάθε πράγμα και περίσταση υπάρχει ένας φόρος. Το σκανδαλωδέστερο όμως είναι ότι, ποτέ, μα ποτέ, οι φόροι δεν είναι αρκετοί!! Δηλαδή δεν έχει βρεθεί ΕΝΑΣ άνθρωπος να εγγυηθεί προς τους πολίτες ή τους επενδυτές, ότι για τα επόμενα 5 χρόνια για παράδειγμα, τίποτα δεν θα αλλάξει στη φορολογία!!ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν έχει την ικανότητα να εγγυηθεί προσωπικά ότι 5 βασικά πράγματα δεν θα αλλάξουν. Δείτε τη φορολογία εισοδήματος, τι χάος γίνεται με τις αποδείξεις για παράδειγμα...Δείτε με το κτηματολόγιο, με τις φορο-κάρτες, με τις αντικειμενικές αξίες, με τα τέλη κυκλοφορίας...Ο κάθε πικραμένος βγάζει ένα νόμο για να κάνει δικαιότερη την αναδιανομή του δημόσιου εισοδήματος. Εσείς αισθάνεστε ότι στην Ελλάδα του 50% παρακράτους και μαύρου κεφαλαίου, υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη? Όταν δείτε ξανά στο δρόμο Πόρσε, ρωτήστε τον κάτοχο της γι αυτό...Τελικά όμως, για τις επιχειρήσεις, ποια είναι τα κίνητρα, για να παραμένουν στη χώρα μας? Αφού τους γδέρνουμε!!Γιατί να ασχοληθούν μαζί μας και να μην πάνε στη Βουλγαρία που έχουν 5% φορολογία στα κέρδη τους?
  • Πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Εδώ γελάμε όλοι μαζί. Δηλαδή σε ποσοστό 10% οι άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια από τις Ελληνικές τράπεζες!! Αν είναι δυνατόν!!Το πλέον εύρωστο κομμάτι της αγοράς κεφαλαίων στη χώρα μας, και δε δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις!!Γιατί άραγε? Μα δείτε το κι από τη μεριά των τραπεζιτών. Αν δεν υπάρχει πίσω από την επένδυση ίδιο όφελος (βλέπε παραπάνω κατηγορίες) γιατί να δώσουν λεφτά? Αν δεν υπάρχει κρατική εγγύηση, γιατί να δώσουν λεφτά? Αν δεν υπάρχει τζόγος, για να το πω εντελώς μπακαλίστικα, τι όφελος έχουν να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις? Μήπως οι τράπεζες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα? Μήπως είναι παρακλάδι της Εκκλησίας της Ελλάδος?  Όχι βέβαια, τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Η απλή αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες αποτελούν ένα υποσύστημα νομίμων τοκογλύφων με τεράστια δύναμη, που ρυθμίζει με μεθόδους καρτέλ τη ροή κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Τα λεφτά πάνε στα λεφτά. Τέλος

No comments: