Tuesday, July 6, 2010

Σκόρπια



  • ΄Ενα σωρό πράγματα γίνονται κάθε μέρα και δεν είναι δυνατόν να ασχολείται και να σχολιάζει κάποιος τα πάντα. Προφανώς όσα ενδιαφέρουν και κεντρίζουν την προσοχή του καθενός, είναι και αυτόματα, θέματα για συζήτηση, έτσι δεν είναι?
  • Ασφαλιστικό και λοιπά κοινωνικά. Τα έχω πεί και τα ξαναλέω για μία ακόμη φορά. Η κυβέρνηση έχει μπεί σε αδιέξοδη τροχιά. Έχει μεν καλές σκέψεις και καλές προθέσεις, πράγμα που είναι φανερό στις εξαγγελίες τους, όμως η εφαρμογή των μέτρων αυτών απαιτεί πολύ χρόνο και ευρεία συναίνεση σε κάθε επίπεδο. Όχι συνδικαλιστική συναίνεση, αλλά κοινωνική. Μου προξενεί τεράστια εντύπωση πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ δε μπόρεσε να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό της εκλογικής νίκης αλλά και την προσδοκία της αλλαγής, υπέρ του, και μέσα σε μερικούς μήνες κατάφερε να είναι μισητό και ανυπόφορο. Αυτό θέλει ταλέντο ομολογώ. Όπως ταλέντο θέλει επίσης, το να μη μπορείς να καταλάβεις ότι τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους. Κοντολογίς πολιτικό ανάστημα
  • Μετανάστες. Σε λίγο θα τους χωρίζουμε σε Ελληνες και τριτοκοσμικούς. Αυτό το πράγμα που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους Αθηναίους κυρίως, αλλά και για τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις, όπως διαπιστώσαμε τελευταία, δεν επιτρέπεται να είναι μπαλάκι ανάμεσα στα κόμματα και αφορμή για αντιπολιτευτική πολιτική. Τι πάει να πεί ότι η Ν.Δ θα αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο, εαν επανέλθει στην εξουσία? Αυτά τα πράγματα είναι σαχλαμάρες και δε συμβαδίζουν με το σοβαρό προφίλ που προσπαθεί να μας πείσει ότι κατέχει ο Σαμαράς. Μάλλον στους ψηφοφόρους του Καρατζαφέρη απευθύνεται. Το μεταναστευτικό προβλημα είναι ένα σοβαρό θέμα που δεν αντιμετωπίζεται από μια ολότελα ανοχύρωτη χώρα σε ζητήμα εσωτερικής δομής και οργάνωσης, όσο και κουλτούρας. Το μεγαλύτερο όμως αίσχος δεν είναι αυτό. Αλλά η παραδοχή που πλέον αποτελεί γενικευμένη αντιληψη προς πάσα κατεύθυνση, ότι στην Ελλάδα "όλα επιτρέπονται". Αυτά Γιωργάκη, πώς θα τα αλλάξεις?
  • Τσιγάρο. Η Ξενογιαννακοπούλου, όπως και η Μπιρμπίλη, αλλά και άλλες, είναι απλά- αστεία πρόσωπα. Είναι κομματικά παράγωγα, ικανές ενδεχομένως να διαχειριστούν και να ελιχθούν μέσα σε υπάρχοντα κατεστημμένα συστήματα, αλλά στην παραγωγή και την προαγωγή πολιτικής που θα αφορά ουσιαστικά τον Ελληνα πολίτη ώς υπαρκτή και όχι θεωρητική οντότητα, παίρνουν μηδέν στο πηλίκο. Εφόσον Μαριλίζα, ο κόσμος θέλει να καπνίζει στις καφετέριες, σε ποσοστό 80%, τότε ό κόσμος αυτός έχει δίκιο, και όχι εσύ. Και τελικά γιατί χρειαζόμαστε τους πολιτικούς? Για να μεταφέρουν αυτούσιες ιδέες από την- και καλά- πολιτισμένη Ευρώπη, μιας τελείως διαφορετικής κοσμοθεωρίας, και με νόμους της πλάκας να τις επιβάλλουν στους πολίτες? Η τους χρειαζόμαστε να κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν την καθημερινότητα μας με σοβαρές προτάσεις? Με ενοχλεί το τσιγάρο, αλλά μπορώ να αποδεχτώ ότι στους χώρους διασκέδασης θα αποτελώ την μειοψηφία -ως μή καπνιστής- και να επιλέξω κάτι άλλο. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι μαγαζάτορες τι φταίνε να μη βγάζουν χρήματα? Για ποιό πράγμα τιμωρούνται? Αντι να τιμωρούνται που κερδοσκοπούν στον καφέ με τιμές 500% πιό ακριβές απ όσο θα έπρεπε, τιμωρούνται με κατάργηση της πελατείας των καπνιστών που επί το πλείστον συχνάζουν στα μαγαζιά τους?
  • Πανελλήνιες εξετάσεις. Αρκούσε μια κρίση, και ένα απλησίαστο πλέον κόστος διαβίωσης στην επαρχία και άρα τις αποκεντρωμένες πανεπιστημιακές σχολές, για να καταρρεύσει η δυσκολία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φέτος μπαίνει και η κουτσή Μαρία στις σχολές της επαρχίας, αρκεί να πληρώνει το νοίκι και το κινητό της. Πολύ αξιόπιστη η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολύ έγκυρες οι σχολές και πολύ αξιόλογοι οι καθηγητάδες της. Ο νόμος της αγοράς, είναι αμείλικτος και όπως και οι στρατιωτικές μονάδες θα κλείσουν και θα πάψουν να συντηρούν τις παρατημένες ζώνες της υπαίθρου, έτσι θα κλείσουν και οι σχολές αυτές που μεταφέρουν εισόδημα από το κέντρο (Αθήνα) πρός τα πέριξ. Τα πάντα λοιπόν σε αυτή τη χώρα, ελέγχονται από το κράτος. Και το δυστύχημα είναι ότι ελέγχονται για λάθος λόγους. Τα "διαβολικά" κολλέγια ωφελούνται κατάφωρα από τις εξελίξεις και φυσικά δε θα ανεβάσουν σημαντικά τις τιμές τους, όπως είναι φυσικό. Καιρός είναι πιά, να αναθεωρήσουμε τα κριτήρια βάση των οποίων κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Στην Ελλάδα έπρεπε να έχουμε τα καλύτερα Τ.Ε.Ι του κόσμου, και αντί γι' αυτά παράγουμε "επιστήμονες Α.Ε.Ι" που περισσότερο μοιάζουν με τους περίφημους "χλιδάνεργους" παρά με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Η μούρη και η επίδειξη και ο τίτλος μας μαράνανε. Αλλά τώρα που θα πέσει πείνα, πολλοί θα αλλάξουνε μυαλά και σε αυτό το θέμα.
  • Διακοπές. Αρκούσε λοιπόν-και πάλι- μια κρίση, και οι απλησίαστες τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, για να θυμηθεί ο Ελληνάρας, πόσο όμορφο είναι το χωριό του, η Λούτσα, ο Μαραθώνας κλπ περιοχές της Αττικής, σε σχέση με τη Μύκονο ας πούμε, την Πάρο, τα χλιδάρα μπαγκαλόους και τα ολονύχτια κρεπαλιάσματα στις μπάρες με άφθονα ποτά και πρόθυμα κορίτσια. Φέτος κύριοι θα πάτε διακοπές με τη γυναίκα σας, τα πεθερικά και στο δρόμο θα φάτε σπανακόπιτα απο τα χεράκια της μαμάς. Το ίδιο και τα παιδάκια σας που είχαν μάθει να τρέχουν ουρλιάζοντας σε πλοια, αεροπλάνα και τρένα, απαιτώντας το κάθε τι που τους τραβούσε την προσοχή, τρυπώντας τα αυτιά και διαλύοντας την ηρεμία μας. Ήρθε η δικαίωση ρε γαμώτο. Θα ξαναβρούμε τις παρέες μας στην παραλία, με κρασάκι από το σπίτι, ρεφενέ φαγητό, κιθάρα και τραγούδια, σεμνά και ταπεινά. Θα ξαναπαίξουμε ποδόσφαιρο με τη διπλανή παρέα, χωρίς να μας ενδιαφέρει το αντηλιακό. Θα πίνουμε φραπεδάκι και νερό από θερμός και θα καθόμαστε στα ψαθάκια και τις σπαστές μας καρεκλίτσες. Και θα γελάμε με την ψυχή μας, γιατί θα έχουμε ανάγκη να κάνουμε πραγματικές διακοπές. Και όχι επίδειξη  μόδας
  • Παναθηναϊκός. Η "αερομαχία" τελείωσε και φάνηκε επιτέλους φώς στον ορίζοντα. Ο Τζίγκερ ανέλαβε τις ευθύνες του, μίλησε έξω από τα δόντια, έδειξε τη δουλειά και τις προθέσεις του και πάμε παρακάτω. Ήδη με την προσθήκη του Γκοβού η ομάδα γίνεται ισορροπημένη και στα δύο άκρα της επίθεσης, εφόσον παραμείνει προφανώς και ο Λέτο, και απομένει να προστεθεί ένας καλός αμυντικός, δυνατός και ψηλός, για να στηρίζει το ψηλό παιχνίδι και τις στημένες φάσεις. Προσωπικά θα είμαι ευχαριστημένος με αυτά, εφόσον φυσικά ξεμπερδέψει η ομάδα με τους δανεικούς. Στα διοικητικά, περιμένουμε και τυπικά κάποιο πρόεδρο, αλλά όπως ήδη σχολιάστηκε, ο Τζίγκερ είναι ο κινητήριος μοχλός με το Γιαννακόπουλο και την Πράσινη από δίπλα. Δείτε το μέγεθος της επικοινωνιακής επιτυχίας. Οι άλλοτε αντίπαλες εφημερίδες, στηρίζουν το ίδιο καθεστώς. Σε τι μας επηρρεάζει αυτό? Στο ότι αφενός το μοντέλο πολυμετοχικότητας διατηρείται (δηλαδή η ενίσχυση της ομάδας με παίκτες εγνωσμένης αξίας, αλλά και οι παρεμβάσεις του προέδρου,σε κάθε επίπεδο του ποδοσφαιρικού προϊόντος, των σχέσεων με πολιτεία και stakeholder groups κλπ). Αφετέρου ότι η πολυμετοχική αντιπαράθεση καταργείται και ο κοσμάκης βρίσκει την ησυχία του, να απολαμβάνει καλό θέαμα.
  • Μουντιάλ. Παρότι αυτές οι διοργανώσεις έχουν χάσει την αίγλη της συνεισφοράς τους στο άθλημα, που κάποτε έιχαν μεσω καινοτομιών, τακτικών προσεγγίσεων από προπονητές, φτασμένους παίκτες, ανταγωνισμό με φόντο τις πολιτικές σκοπιμότητες και το λαϊκό τους συμβολισμό, δεν έχουν πάψει να μας δείχνουν τις τασεις του μέλλοντος, αλλά και να αποδεικνύονται δίκαιες ώς προς τον πρωταθλητή. Η εθνική ομάδα της Γερμανίας, δείχνει ότι το συνολο είναι πάνω απο τα πρόσωπα, αλλά εξαργυρώνει επίσης τη μακροχρόνια μεταναστευτική της πολιτική αναδεικνύοντας ταλέντα που δεν είναι ατόφιοι Γερμανοί, αλλά δεύτερης γενιάς. Είναι επίσης η ομάδα η οποία εμπιστεύεται και δίνει ευκαιρίες σε νέους και άρα ικανούς σε φυσική κατάσταση παίκτες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το πρωτάθλημα Α' εθνικής της Γερμανίας, και τελικά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, είναι σε παραπλήσια κατάσταση και αξία, και διαθέτουν την απαραίτητη κοινή κουλτούρα. Είναι φανερό, ότι η δουλειά των Γερμανών είναι πολυδιάστατη και αφορά τη συνολική λειτουργία του αθλήματος στη χώρα, κάτι που θέλει και η δική μας ΕΠΟ να εφαρμόσει, μετά την πάροδο της εποχής Ρεχάγκελ, θέλοντας να δώσει στον Σάντος αυτές τις εξουσίες, του αρχιπροπονητή. Όσο για τον πρωταθλητή θα είναι δικαίως αυτός που θα παίξει το αποτελεσματικότερο ποδόσφαιρο, το οποίο ήταν, είναι και θα είναι ομαδικό άθλημα...

No comments: